Veelgestelde vragen

 

Hoe kan ik een kras uit de lak van mijn auto verwijderen?

 1. Wassen: Begin met het wassen en drogen van de auto.
 2. Aftapen: De kras zal moeilijk te zien zijn wanneer je deze begint te verwijderen. Zorg er dus voor dat de tape evenwijdig, zo’n halve centimeter aan de boven- en onderkant, aan de kras loopt.
 3. Schuren: Als de kras diep is, gebruik dan 3,000-grit schuurpapier, mocht dit niet het geval zijn dan is alleen polijsten voldoende. Wikkel je schuurpapier rondom een spons om voor een gelijkmatige druk te zorgen. Besproei zowel het desbetreffende gebied als het schuurpapier met water en begin dan tegen de nerf in op en neer te schuren.
 4. Polijsten: Je zult een gematteerd gebied overhouden, dus is het tijd om dit weer glanzend te maken. Breng de compound aan op een schoon stuk van je microvezeldoek en wrijf deze met ronddraaiende beweging in. Je zult iets meer druk moeten toepassen dan je met het schuurpapier hebt gedaan.
 5. Waxen: Je auto zou er nu zo goed als nieuw uit moeten zien. Je moet echter wel nog wat wax toevoegen ter bescherming.

 

Wat is het verschil tussen wax, sealant en coating?

 • Wax: Auto waxen zijn vloeistoffen of pasta’s die een specifieke verhouding bezitten, met als belangrijkste ingrediënt de natuurlijk voorkomende carnauba wax. Ze bieden een nattere, glanzende glans en zijn gewoonlijk makkelijker aan te brengen dan een sealant, omdat ze meer olie bevatten. Het nadeel is dat de bescherming minder lang meegaat. 
  • Auto waxen zorgen doorgaans voor 1-3 maanden bescherming.
 • Sealants: zijn vloeistoffen die kunstmatige polymeren en harsen bevatten om de eigenschappen van de op carnauba-basis autowax te imiteren. Ze bezitten echter wel over een langere beschermingsduur dan de waxen. Veel sealants bieden een gemakkelijk appliactie proces. Vele merken labelen hun sealants als ‘polijstmiddelen’, maar laat je niet misleiden. Het zijn uitstekende sealants die voor een extreem strakke moleculaire barrière op de lak zorgen, maar het zijn geen polijstmiddelen, omdat ze het oppervlakte vullen i.p.v. daadwerkelijk corrigeren. Auto Detailing experts zullen jou vertellen dat de meeste sealant niet dezelfde glans, als de op carnauba-basis waxen, kunnen bieden.
  • Sealants bieden doorgaans voor 6-8 maanden bescherming.
 • Coating: Keramische coatings staan ook wel bekend als nano-keramische coatings. Net zoals de twee eerder genoemde producten zijn keramische coatings bedoeld om duurzame en langdurige bescherming te bieden. Het verschil is echter dat keramische coatings vele malen sterker zijn dan waxen of sealants. De polymeren in deze coatings hechten zich chemisch aan het oppervlakte, waardoor een dikke beschermende barrière wordt gecreëerd.     Deze laag kan inbranden van bijv. vogelpoep, UV-schade en oxidatie voorkomen. Deze coatings zorgen ook voor een grote diepte van glans. Keramische coatings zijn meestal in vloeibare vorm te vinden.
  • De standtijd voor een coating bedraagt 12 maanden tot enkele jaren.

 

Wanneer moet ik kleien?

 • Veel mensen vragen zich vaak af hoe vaak zij hun voertuig zouden moeten kleien. Ongeacht het type ‘klei’ dat je gebruikt, het antwoord blijft hetzelfde. Je kleit wanneer je voertuig dit nodig heeft. Er is geen sprake van een vastgestelde tijd, omdat het product niet over een tijdskader beschikt. Wanneer de lak is verontreinigd, klei je. Een makkelijke manier om dit aan te tonen is aan de hand van het gebruik van een ziploc zakje of nitrile handschoen, waarbij je met je handpalm over de lak glijdt. Dit bied je de mogelijkheid de ingesloten verontreiniging te voelen die je met de blote hand misschien niet voelt. In sommige gevallen kan je het horen.
 • Het kleien werkt op wrijving, niet op druk. Zoals je wellicht al weet opent wrijving de deur voor swirls, dat zijn de op spinnenweb lijkende fijne krasjes die je voornamelijk ziet als je auto in de zon staan. Dit betekent dat wanneer je kleit er een mogelijkheid ontstaat tot het veroorzaken van swirls. Daarom is het niet verstandig je voertuig onnodig te gaan kleien. 
 • En als ik ga polijsten, dan moet daarvoor eerst kleien, toch? Technisch gezien niet, mits er geen verontreiniging zit. Zou je echter niet kleien, maar wel polijsten dan komen de verontreinigingen in je polijstpad terecht. Deze draait vervolgens met hoge snelheid over de lak, waarna ook weer extra swirls ontstaan. Eventuele swirls die je toegevoegd zou hebben bij het kleien, zullen verwijderd worden bij het polijsten. Het is dus aan te bevelen, maar om te begrijpen wanneer kleien noodzakelijk is, zijn er ook scenario's waar het onnodig is. 
 • Kleien is een belangrijke stap en ten zeerste aanbevolen voor het krijgen van een glad oppervlak en het verwijderen van verontreinigingen. Dus weten wanneer dit nodig is, maakt het veel gemakkelijker om je auto op zijn best te houden.

 

Kan ik microvezeldoeken in de wasmachine uitwassen?

 • Microvezeldoeken kan je gewoon in de wasmachine uitwassen, maar let op! Gebruik bij het uitwassen van microvezeldoeken alleen wasmiddel, maar GEEN wasverzachter. De wasverzachter veranderd de structuur van de doeken waardoor ze zachter worden en dus zo hun effect verliezen.